Nádobí a nástroje
Ingredience
- 2 menší bíle cibule
- střední mrkev
- střední kořenová petržel
- 1/4 bulvový celer
- 2 stroužky česneku
- 1kg kuřete (kosti a/nebo maso)
- 2 lžíce (olivového) oleje
- 2 L vody
- 4x celý pepř
- 2x bobkový list
Příprava
- Troubu předehřejte na 200 ˚C a připravte si plech (bez pečícího papíru).
- Připravte si zeleninu: Cibuli oloupejte a rozpulte, mrkev a petržel oloupejte a podélně rozpulte, celer oloupejte a nakrájejte na podobně velké kusy jako mrkev a stroužky česneku oloupejte
- Kuřecí kosti rozprostřete na plech, pokapejte olejem a přidejte připravenou zeleninu. Plech dejte do trouby a pečte zhruba 45 minut na 200 °C. Zelenina i kuřecí kosti by měly být zlatavé a lehce opečené.
- Upečenou zeleninu s masem přemístěte do vysokého hrnce, přilijte 2 litry vody, přidejte celý pepř a bobkový list, hrnec přiklopte pokličkou a vše přiveďte k varu. Vývar vařte alespoň 1 hodinu na středním plameni, pokud chcete slabší vývar (polévkový vývar), nebo až 2,5 hodiny, pokud chcete vývar silnější (želatinový). Pokud budete vařit delší dobu, můžete v průběhu přidat ještě trochu vody.
- Vývar přeceďte přes jemné síto a zeleninu i maso zpracujte do jiného pokrmu – třeba vše smíchejte s celozrnnou rýží.
- Vývar nechte vychladnout, přelijte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici, kde vydrží cca 1 týden.